נבחרת שינוי ירוק בפרדס שלנו השתתפה הבוקר בטקס המסכה הירוקה לנבחרות "קרנבל המסכות בראי שינוי האקלים"
בבית הספר היסודי 'פרדס צפוני', בניהולה של מירה צדוק, החליטו לקחת את העשייה הסביבתית במסגרת מיזם "קחו איתכם את הזבל" צעד קדימה כאשר תלמידי בית הספר והצוות החינוכי נותנים לכולם דוגמה אישית בתהליך פדגוגי משמעותי.
בטקס ה"מסכה הירוקה" בהובלה של אורנה בן עטר הממונה על אשכולות הפיס, חני פלג הממונה על תחום הקיימות. בתמיכה חינוכית של ד"ר גילמור קשת ראש אגף המדעים, בילי פרידמן מפמ"ר מדעים ובשיתוף פעולה עם פרופ' מיכל ציון מובילת המיזם "קחו אתכם את הזבל" זכתה נבחרת בית הספר בקטגוריה היוקרתית של מעגלי השפעה ומחוללי שינוי בקהילה.
נבחרת שינוי ירוק משכבת ו' בבית חינוך "פרדס צפוני" בהובלת סגנית בית החינוך הגב' שרון כלימי טלקר עומלים בשנתיים האחרונות להוביל שינוי במשפחה, בבית הספר, בקהילה ובעיר. התלמידים גילו יצירתיות וחשיבה פורצת דרך בדרכים שבהן הם פעלו.
מדברי חברי הנבחרת דניאל רמות, ליאן גולצמן, נועם מהצרי הלוי, ליאן שושן, ליאור שושן, יואב יוסף, מאיה ארמא ושי ויינברג: אנחנו בבית החינוך פרדס צפוני. מובילים את המיזם "קחו איתכם את הזבל" בשונה ממבצעי הניקיון של מתנדבים שמנקים אחרי המלכלכים ולמחרת שוב הכל מלוכלך, מיזם זה מביא תפיסה אחרת. הבנו שרק הסברה מילולית לא הביאה לשינוי מיוחל. המיזם הזה מעודד אחריות אישית של כל אחד ואחת. אנחנו נבחרת של תלמידים אקטיביים שנפגשים כל שבוע בבית הספר, מרחיבים את הידע הכללי והמדעי לומדים על אקלים, פחמן דו חמצני והשפעותיו על הסביבה, מחזור ושימוש חוזר. בחרנו שם, סלוגן ולוגו לנבחרת. הצגנו רעיונות לשם, סלוגן ולוגו, דנו, כתבנו בקבוצה ולבסוף בחרנו את השם והסלוגן באופן דמוקרטי על פי דעת הרוב. התחלנו ללמוד ולהכיר מקרוב את הסביבה שלנו וחזרנו מופתעים. כי כל פעם ששמענו או ראינו שמדברים בתקשורת על זבל, זה היה נראה במקום אחר, בעיר אחרת, בטיולים שלנו ואז ראינו שזה אצלנו, בסביבה שלנו…יצאנו וצילמנו את הסביבה הקרובה. בפעם הראשונה שמנו לב שהסביבה שלנו מלוכלכת במפגשים בבית הספר, הראנו את התמונות ודברנו על הזבל שנמצא בסביבה שלנו. חשבנו יחד מה לעשות. חשבנו איך לשכנע אנשים לשמור על הסביבה, איך להביא למודעות ומה ההשפעות של הזבל בסביבה. הבנו שצריך לדבר על זה, ולהרחיב את מעגלי ההשפעה, אז שתפנו את המשפחות שלנו. אנחנו משפחות שאוהבות לטייל, הפכנו להיות מודעים יותר בטיולים המשפחתיים שלנו, התבוננו בסביבה. למדנו לקחת את הזבל איתנו. ספרנו במשפחות על המיזם והראנו להם סרטון מהמצגת שהכנו בבית הספר. קיימנו הדרכות לכלל הכיתות בבית הספר: הכינו שיעורים מותאמים לכל שכבת גיל. כל קבוצה בחרה את הדרך בה היא רוצה להעביר את הנושא: חלק בחרו להעביר את המסר דרך הצגה והכינו הצגה עם בובות והציגו בכיתות א,ב. קבוצה אחרת בחרה להציג דרך מצגת ושאילת שאלות לדיון. הפעילות עוררה עניין רב בקרב התלמידים והצוות שהבינו שכדאי לצמצם את השימוש היומיומי בכלים חד פעמיים. חלק מהתלמידים שיתפו אותנו שאצלם בבית עברו לשימוש בכלים פלסטיק רב פעמיים גם מחוץ לבית . הילדים התחילו להביא על דעת עצמם להראות בכיתה דוגמאות של כלים מפלסטיק רב פעמיים.
במחצית השנה הרחבנו את מעגלי ההשפעה לשכונה ולעיר הנבחרת יצאה אל הפארק השכונתי כדי לעורר סקרנות, עניין והעלאת המודעות של מה שנראה לנו הכי מובן מאליו- לא משאירים זבל במרחב הציבורי.
שרון סגנית בית הספר שליוותה את הנבחרת שתפה שהפעילויות והיוזמות נכנסות כדרך חיים ומתחברות ל DNA בערכים וברצון לחולל שינוי. הפרסום וההד שזה עושה מגדיל את מעגלי ההשפעה. יוצר מוטיבציה, סקרנות ופתוח מיומנויות של לומד עצמאי. המתודות שאנו משתמשים נלקחות מעולם ההייטק. ניהול זמן, חלוקה למשימות, מפגשים קבועים- באותו המקום ובאותה השעה, במהלכה כל חבר בקבוצה משתף: מה נעשה מאז הפגישה הקודמת, מה ייעשה עד הפגישה הבאה, אילו מכשולים עומדים בדרך.
מירה מנהלת בית הספר סכמה: אנחנו מחנכים את תלמידנו למיומנויות המאה ה- 21, לחשיבה יצירתית, להיות פרואקטיבים- התנהגות שהילד יוזם ושמובילה אותו לשינויים במצבים שונים בחיים. ומאפשר ביטחון עצמי, יכולת להתמודד עם אתגרים. ילדים שיודעים לזהות בעיה, לנקוט עמדה, לפעול לפתרון המצב ולסחוף אחריהם פעילים נוספים.
